Sjekk hva Antonios gode hjelpere gjør

Fersking: Antonio Kjærvik Acosta (16) har gått et halvt år på vg 1 på service og samferdsel på SVGS, en av ti offentlige videregående skoler i Vestfold. Han mener det er et godt system rundt yrkesfagelever og er ikke bekymret for å «bli overlatt til seg selv». FOTO: TONE MERETHE UDE

Fersking: Antonio Kjærvik Acosta (16) har gått et halvt år på vg 1 på service og samferdsel på SVGS, en av ti offentlige videregående skoler i Vestfold. Han mener det er et godt system rundt yrkesfagelever og er ikke bekymret for å «bli overlatt til seg selv». FOTO: TONE MERETHE UDE Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vurdert yrkesfag og redd du må fikse alt selv? Fortvil ikke – det ER et sikkerhetsnett rundt deg i flere år.

DEL

– Praksisjobben på Så Lett Data ordnet jeg selv, men skolen hjelper deg hvis du sliter, sier Antonio Kjærvik Acosta (16). Han går første året på yrkesfaglinja service og samferdsel ved Sandefjord videregående skole (SVGS).

Han mener frykten for å «bli overlatt til seg selv» om du velger yrkesfag, er sterkt overdrevet. Denne artikkelen handler om hvordan sikkerhetsnettet rundt Antonio fungerer i grove trekk. Dette sikkerhetsnettet er omtrent det samme i andre yrkesfagløp. Se sikkerhetsnettet litt lenger ned i saken.

Idrett eller yrkesfag?

Da Antonio gikk i 10. klasse på Ranvik ungdomsskole, var rådgiveren på skolen den første maska i sikkerhetsnettet. Gjennom blant annet undervisning og veiledning bisto hun Antonio og medelevene på ulike måter. Hensikten er best mulig å sikre at de unge velger riktig videregående utdanning ut fra hver enkelts interesser og faglige forutsetninger.

– Jeg vurderte både idrettslinja og studiespesialisering på studieforberedende program. Men jeg valgte yrkesfag på service og samferdsel fordi jeg vil ha fagbrev innen IKT.

16-åringen vurderer sterkt å ta påbygg det femte året etter læretid og fagbrev, fordi han er ganske sikker på at han skal studere på høyskole.

– De beste folka er jo dem med fagbrev og studiekompetanse, mener han.

Føler seg i trygge hender

Nå er han praksiselev hos bedriften Så Lett Data hver tirsdag gjennom faget som heter Prosjekt til fordypning. På jobben bygger og reparerer han PC-er og skrivere, og snart skal han hjelpe kundene. Praksislæreren hans og sjefen på Så Lett Data har jevnlig kontakt, så Antonio føler seg i trygge hender.

Hvorvidt han blir lærling på Så Lett Data eller et annet sted, har han et drøyt år på å finne ut.

– Jeg er ikke bekymret for at jeg ikke skal få læreplass. På skolen lærer vi om markedsføring, jobbsøking, CV-skriving og annet. Og skolen hjelper oss hvis vi trenger det, sier han.

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016

Artikkeltags