Betongfagarbeider Bendick (20): Kulere enn jeg trodde

JERN OG SEMENT: – Det beste med jobben er å fjerne forskalingen og se resultatet, sier  Bendick Frostad Kristiansen. Her er han snodig nok på jobb på sementfabrikken Norcem i Telemark. Norcem produserer riktignok sementen selv, men selve byggingen av en ny hjullasterrampe må fabrikken leie inn Bendick og kollegene til.

JERN OG SEMENT: – Det beste med jobben er å fjerne forskalingen og se resultatet, sier Bendick Frostad Kristiansen. Her er han snodig nok på jobb på sementfabrikken Norcem i Telemark. Norcem produserer riktignok sementen selv, men selve byggingen av en ny hjullasterrampe må fabrikken leie inn Bendick og kollegene til. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Bendick og kollegene lager skjelettene du ikke ser, men som er høyst nødvendige.

DEL

– Betongfaget er mye mer variert, utfordrende og kult enn jeg først trodde.

Det slår Bendick Frostad Kristiansen (20) fra Larvik fast etter to år som betongfaglærling hos larviksbedriften Helge Klyve AS.

Han har satt sitt faglige fotavtrykk flere steder i og utenfor Vestfold. Blant annet har han støpt gulvet på Meny i Stavern og han har jobbet i Mølla i Larvik; inni det gamle bygget på Fritzøe Brygge har han og kollegene støpt og formet et nytt bygg til bedriften Abax.

Siden oktober har betonglærlingen hatt oppdrag et litt pussig sted: På sementfabrikken Norcem i Brevik i Telemark.

Norcem produserer 1,2 millioner tonn sement i året, men må altså hyre inn betongarbeidere fra et eksternt firma når det skal støpes på egen fabrikk.

Der lager Bendick og kollegene en ny hjullasterrampe, forsterker en gammel betongvegg og støper et større rom for en produksjonsmaskin.

– Spennende

Nå mener arbeidsgiverne de unge velge yrkesfag.

Bendick startet på Thor Heyerdahl videregående skole og skulle bli tømrer. Men han slet med å skaffe læreplass. Opplæringskontoret Byggopp fortalte at det var behov for betongfaglærlinger.

En telefon, et intervju – og vips, så var han på plass hos Helge Klyve AS.

– Jeg var usikker i starten. Det var mange nye, men spennende, ting jeg ikke hadde vært borti på skolen. Skolen kan uansett ikke sammenlignes med hvordan det er å lære yrket ute på jobb, sier 20-åringen.

Betongfaget favner mye. Han lager ulike forskalinger, fundamenter, binder jern, støper trapper, vegger, gulvflater, støttemurer og annet.

Betongfaget er mye mer variert, utfordrende og kult enn jeg først trodde.

BENDICK FROSTAD KRISTIANSEN, betongfaglærling

Og nei – en betongarbeider er IKKE det samme som en murer.

– En murer setter gjerne opp lecablokker, lager peiser og legger fliser, forklarer Bendick.

– Litt som å bake

Både Bendick og hans kollega Tom Egil Skjeggerud – som har 25 års betongerfaring – møter holdninger som «Er det ikke bare å blande sement og støpe, da? Det kan umulig være vanskelig!».

– For å se hvor utfordrende det er, må man drive med det, sier Bendick.

– Betong er ikke bare betong, påpeker Tom Egil.

– Det er en rekke ulike typer avhengig av om man skal støpe et gulv eller en vegg. Det blir litt som å bake: Man må vite hva som trengs – det er forskjell på kransekakedeig og eplekakedeig, slår veteranen fast.

Selv med et kvart århundre i yrket, synes han nærmest hver dag er ulik de andre.

Én feil kan få store følger

– Løsningen på et oppdrag varierer fra gang til gang. Vi får en tegning, og så må vi selv finne ut hvordan vi skal gjøre jobben. Alt fra å planlegge hele prosessen, via hvilke materialer og verktøy vi trenger til hvordan vi skal rigge, sier han, og tilføyer:

Det blir litt som å bake: Man må vite hva som trengs – det er forskjell på kransekakedeig og eplekakedeig.

Tom Egil Skjeggerud, betongarbeider

– Blir det ikke riktig fra start, kan det gå galt. Ryker forskalingen fordi vi har gjort én liten feil, kan flere tusen liter fersk betong flyte utover. Det kan koste oss mange dager og store summer, forteller Tom Egil.

Ifølge Bendick krever betongfaget at man liker å ha en fysisk jobb som så å si alltid er ute, og til tider i høyden.

– Det beste med jobben er å fjerne forskalingen og se resultatet. Det kjipeste er dårlig vær. Kulde går fint – det er bare å kle seg godt. Men nedbør er ikke så moro, sier lærlingen.

– Får prøvd meg

Tom Egil mener betongfaget er mer hektisk enn tømreryrket.

– Vi er de første håndverkerne som starter på en byggeplass. Hvis det skal hentes inn tid for å kunne ligge i forkant, er det gjerne oss betongarbeidere de peser. Så det blir en del overtid, sier Tom Egil.

Etter læretid i over to år er Bendick klar for å ta fagbrevet. Så vil han jobbe. Og kanskje blir det mer skole i framtida.

– Jeg får prøvd meg og jobber ganske mye selvstendig. Jeg trives mer med dette enn med snekring.

Amanda fryder seg over å få jobbe med hår

BETONGFAGARBEIDER

■ Betongarbeideren bygger ulike betongkonstruksjoner. Først ved å fundamentere og bygge forskaling (støpeformer), dernest ved å armere og støpe: Søyler, vegger, trapper, gulv, støttemurer og betongelementer til mindre og større bygg, samt bruer, damanlegg og liknende andre store konstruksjoner.

■ Fagområdet er så stort at betongarbeiderne er spesialiserte innenfor områdene forskaling, armering eller støping. Arbeidet krever tett samarbeid med andre faggrupper i byggeprosessen.

■ Som betongarbeider må du jobbe selvstendig. Du må like å være ute, tåle fysisk arbeid, være kreativ, nytenkende og miljøbevisst.

■ I Vestfold kan du bli betongarbeider ved følgende videregående skoler: Færder (Tønsberg), Thor Heyerdahl (Larvik), Re og private Gjennestad (Stokke).

■ Gjennomsnittlig årslønn for betongarbeidere er rundt 446.000 kroner. Det er gode muligheter for akkordarbeid.

Arbeidstid: Vanligvis dagtid på hverdager, men det kan også være turnus i anleggsbransjen.

■ Se mer på utdanning.no, vilbli.no og bnl.no

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016

Artikkeltags