Under flommen tidligere i høst fikk blant annet et garasje- og bodanlegg under et boligkompleks i Re sentrum store vannskader. I rehabiliterings- og forsikringssaken i etterkant er malerlærling Christian Glenn Olsen (20) én brikke i puslespillet:

De nye bodveggene skal males før de kan tas i bruk igjen.

– Jeg liker å jobbe med hendene, forteller han.

Planen var å bli tømrer. Men han fant seg ikke til rette som tømrerlærling etter å ha gått på byggfag på Gjennestad videregående skole.

Var veldig nervøs

Han gikk i tenkeboksen for å finne ut hva han ville. Stillasarbeider? Murer? Betongfagarbeider? Han landet på det maler. Og har ikke angret.

Litt mer skolegang, en eksamen og en telefon senere: I august 2014 fikk Christian læreplass hos Malermester Jensen AS i Sandefjord.

Han var veldig nervøs før den første jobben, som var i et nytt leilighetskompleks i Sandefjord.

– Jeg skulle sparkle og syntes ikke jeg fikk det til, husker han.

Men Christian spurte kollegene, som villig forklarte, viste og veiledet.

– De har mange års erfaring og er alltid hjelpsomme. De har latt meg prøve, forteller 20-åringen, som nå er mye tryggere i faget. 

«Maler er en drittjobb. Alle kan jo male!». Jo da, han har hørt det. Mange ganger.

MALER

■ Maleren vedlikeholder, fargelegger og dekorerer ulike overflater innvendig og utvendig, ved bl.a. sparkling, pussing, grunning, tapetsering, maling/lakking/beising.

■ Som maler må du jobbe nøyaktig, ha god fargeforståelse, kunne jobbe fysisk og selvstendig, samt samarbeide med andre.

■ I Vestfold kan du bli maler ved følgende videregående skoler: Færder (Tønsberg), Thor Heyerdahl (Larvik), Re, samt på private Gjennestad. Ingen av disse har vg2 for malere. Derfor er løpet for malerelever i Vestfold ett år på skole og tre år i lære.

■ Gjennomsnittlig årslønn for malere er rundt 386.000 kroner.

Arbeidstid: Vanligvis dagtid på hverdager.

■ Se mer på utdanning.no, vilbli.no og erdufargerik.no

– Hele tiden hører jeg negative ting om yrkesvalget. Men andre får bare mene det de mener. Uansett trenger vi malere, sier Christian.

– Etterspurt å kunne noe

– Å være maler er ikke bare å klæsje noe maling på veggen, påpeker malermester Anna Furhoff Jensen, som er glad for å ha Christian som lærling.

Bestiller man useriøse «malere» som ikke vet hva de skal bruke, bærer det galt av sted.

ANNA FURHOFF JENSEN, malermester

– Uten rekruttering av nye malere, blir den håndverksmessige fagkunnskapen utvasket. En faglært maler har kompetanse. Det er og forblir etterspurt å kunne noe. Fagbrev er et dokument som beviser det.

Jensen mener dyktige faglærte malere både nå og i framtida er en motvekt til svarte aktører. Hun har tro på at de som kan dokumentere fagkunnskap, i lengden vinner over dem som ikke kan det.

– Bestiller man useriøse «malere» som ikke vet hva de skal bruke, bærer det galt av sted, sier Jensen.

Selve malingen er siste ledd av jobben. Er ikke grunnarbeidet skikkelig, blir heller ikke den malte overflaten bra.

Hvis det er skader på underlaget, må Christian reparere, sparkle, pusse og grunne. Ulike underlag skal ha forskjellig maling, og han bruker utstyr tilpasset arbeidet. Ulike teknikker, riktig maskeringsteip, beskyttelse av gulv og møbler mot søl. Kort sagt – mye å passe på.

Altså ikke bare «å klæsje på».

– Akkurat pussing er kjedelig. Men å male, og å se finishen, er gøy. Jeg lærer masse hele tida, jeg har trivelige kolleger og vi hører på radio når vi jobber. Jeg er fornøyd, uansett hva andre mener om maleryrket, forteller lærlingen.

Lærer på hjemmebane

For å passe som maler, mener Christian du må like å være fysisk aktiv båe ute og inne.

– Og man kan ikke sløve – det går ikke. Man må stå på og være nøyaktig, slår han fast.

Man kan ikke sløve – det går ikke. Man må stå på og være nøyaktig.

CHRISTIAN GLENN OLSEN (20) malerlærling

Han jobber fra klokka 07 til 15.30 og farter rundt over hele Vestfold, der firmaet har fått oppdrag.

– Det er alt fra små jobber som å tapetsere ett rom i en privatbolig til oppdrag i store byggeprosjekter. Jeg liker best de store prosjektene, for da blir det på samme sted en lengre periode.

Fagbrevet er innen rekkevidde. I mellomtida lærer han stadig noe nytt, både på jobben og hjemme. I foreldrenes hus, der han ennå bor, har han blant annet revet av gammel tapet, gjort grunnarbeidet skikkelig og lagt ny.

– Hva jeg gjør om ti år, vet jeg ikke. Men jeg skal uansett ha fagbrev og jobbe som maler i noen år, slår Christian fast.

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016