– Er du bare rørlegger?

VARIERT: – Jeg har ikke helt slått fra meg brannmanndrømmen. Men rørleggeryrket er veldig variert fordi vi gjør mye forskjellig. Og så er det sosialt – man blir kjent med mange nye folk, sier Haakon Abrahamsen (22), som er rørleggerlærling hos Gran VVS AS på Revetal. Her jobber han i et nytt leilighetskompleks i Tønsberg.

VARIERT: – Jeg har ikke helt slått fra meg brannmanndrømmen. Men rørleggeryrket er veldig variert fordi vi gjør mye forskjellig. Og så er det sosialt – man blir kjent med mange nye folk, sier Haakon Abrahamsen (22), som er rørleggerlærling hos Gran VVS AS på Revetal. Her jobber han i et nytt leilighetskompleks i Tønsberg. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Haakon var skoleflink og valgte studieforberende med idrett på videregående. Men da brannmanndrømmen fikk fotfeste, var det fagbrev i et håndverkerfag han trengte. Nå får han bruk for alle praktiske erfaringer fra gårdsoppveksten i Høyjord.

DEL

Haakon Abrahamsens vei inn i rørleggeryrket er et godt eksempel på at det går an å gjøre det utradisjonelt og «baklengs». Vil man noe sterkt nok, kan man få det til.

Haakon, som nå er 22 år, var i villrede da han var 15–16 og skulle velge videregående utdanning.

– Man ble sett litt ned på om man valgte yrkesfag om man var flink på skolen, sier han.

– Det er egentlig veldig dumt at det er sånn. For fagbrev er veldig lurt om man vil bli tekniker eller ingeniør – da har man jo lært mye i praksis, sier han.

Tok studieforberedende

Skoleflink og idrettsinteressert som han var, valgte han derfor tre studieforberedende år med idrett på Re videregående skole.

Deretter fulgte ett år med økonomistudier på Bakkenteigen, og så ett år i forsvaret som brannmann på Bodø flystasjon.

Først da falt brikkene på plass: Han ville bli brannmann.

– For å bli det, må man ha fagbrev i et håndverkerfag. Men det var litt tilfeldig at det ble rørlegger, sier Haakon.

Dette er rådet fra næringslivet: – Nå bør de unge velge yrkesfag

Voksenlærling = kun praksis

Siden han allerede hadde brukt opp skoleretten sin fordi han hadde fullført og bestått videregående, var voksenlærling eneste mulighet. Det betyr kun praksis i fire år.

Men hvem vil ta inn en som ikke har hatt noe som helst om rørleggerfaget på skolen?

Haakon hadde intet å tape og dro innom 10–12 firmaer med CV-en sin og slo av en prat.

Jeg merker litt holdningen «er du bare rørlegger?». Det er liksom ikke nok.

HAAKON ABRAHAMSEN, rørleggerlærling

På slutten av dagen ringte Gran VVS AS på Revetal, den første han hadde vært innom, og den bedriften han foretrakk. Læreplassen var sikret.

– Jeg var ikke 16–17 år – jeg var 21, motivert og visste hva jeg ville. Selv om jeg ikke har skolebakgrunn fra bygg og anlegg, visste Gran VVS at jeg er oppvokst på gård, og de kjente foreldrene mine. På en gård har man faktisk brukt drill, skiftenøkkel og annet verktøy.

Sin praktiske sans har 22-åringen hatt god nytte av – det var bare å begynne å jobbe og lære underveis.

– Jeg tar ting ganske lett, og man lærer fort når man skjønner prinsippene i faget. De som har gått på skole, mener teorien ikke er så relevant – kanskje jeg ikke har gått glipp av så mye?

– Kvier seg for dritt

På halvannet år som lærling har han vært borti det meste – sanitærjobber, vann og avløp, rør-i-rør-system, gulvvarme, varmepumper, luft og radiatorer.

– Det beste med rørleggeryrket er at det er ganske variert. Og det er sosialt – man blir kjent med mange nye folk, sier Haakon.

Det han ikke er så glad i, er å starte klokka sju om morgenen eller å jobbe i 20 kuldegrader. Isolering av rør er også noe 22-åringen synes er kjedelig.

Rørleggeryrket er langt mer enn kloakkrør.

HAAKON ABRAHAMSEN, rørleggerlærling

Ifølge nettsiden blirorlegger.no trengs det rundt 500 nye rørleggere i Norge hvert år.

Haakons kollega Rune Venås (54) har vært rørlegger i 35 år.

– Yrket har store utviklingsmuligheter med mange ulike faggrener. Er du interessert, kan du lære utrolig mye, sier Rune, og tilføyer:

– Men det er jo ikke helt rent arbeid, da. Folk kvier seg kanskje for sånt som er dritt og møkk. Vil du bli rørlegger, må du tåle å bli svart på fingrene.

Haakon sier han på halvannet år ennå ikke har hatt møkk på hendene, men samtidig hatt mer enn nok å gjøre:

– Rørleggeryrket er langt mer enn kloakkrør, slår han fast.

«Er du bare rørlegger?»

22-åringen synes mange undervurderer fagkunnskapen rørleggere besitter:

– Jeg merker litt holdningen «er du bare rørlegger?». Det er liksom ikke nok, sier Haakon.

Han synes det er dumt med slike holdninger.

– Rørlegger er et beskyttet yrke som er underlagt mange regler og krav. Man må dessuten ha teknisk innsikt, være glad i å skru og kunne bruke hendene. Og så må man ha tallforståelse og kunne litt matteteori for å kunne beregne fall og slikt. Derfor er det ikke bare-bare å bli rørlegger.

Brannmanndrømmen hans lever fremdeles.

Likevel:

– Kanskje jeg skal ta mer skole, men fagbrevet er første stopp. Foreløpig trives jeg veldig godt som rørlegger.

RØRLEGGER

■ Rørleggeren monterer og yter service på ulike rørtekniske installasjoner. Det kan være alt fra enkle anlegg i boliger til automatiske brannslokkingsanlegg, vannbåren varme, trykkluft og medisinske gassanlegg.

■ Som rørlegger må du ha du god teknisk innsikt, være praktisk anlagt, nøyaktig, serviceinnstilt og kunne samarbeide med andre. Du må kunne lese og skrive godt nok til å forstå monteringsanvisninger, prosjektbeskrivelser og kontrakter. Du må ha matteferdigheter for å kunne regne ut dimensjoner, utvidelser, trykk og temperatur.

■ Rørleggerfaget er underlagt strenge lover og forskrifter, og det stilles derfor høye krav til rørleggerens faglige kunnskaper.

■ I Vestfold kan du bli rørlegger ved å starte på én av følgende videregående skoler: Færder (Tønsberg), Thor Heyerdahl (Larvik), Re og private Gjennestad (Stokke), deretter ta vg2 på Færder og så 2,5 år i lære.

■ Gjennomsnittlig årslønn for rørleggere er rundt 442.000 kroner.

Arbeidstid: Vanligvis «kontortid», men man kan også ha utrykningsvakt.

■ Se mer på utdanning.no, vilbli.no og blirorlegger.no.

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016

Artikkeltags