Han vil gi flest mulig av elevene førstevalget

SJEF: – Siden mange faktisk har studieforberedende program på førsteplass, hensyntar vi det, sier Øyvind Sørensen, utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune. Her er han avbildet på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik i 2011.

SJEF: – Siden mange faktisk har studieforberedende program på førsteplass, hensyntar vi det, sier Øyvind Sørensen, utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune. Her er han avbildet på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik i 2011. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Utdanningsdirektør Øyvind Sørensen vil ikke tekkes arbeidsgiverne og deres behov for fagfolk ved å «tvinge» flere unge inn i yrkesfag.

DEL

Halvparten av de unge velger studieforberedende program på videregående skole til tross for at svært mange arbeidsgivere nærmest tigger ungdom om å velge yrkesfag.

Kan man ikke da bare gjøre nåløyet til studieforberedende program enda trangere for slik å «sluse» flere inn på yrkesfag og dermed bedre møte behovene på arbeidsmarkedet?

Nei, så enkelt er det nok ikke, ifølge Øyvind Sørensen. Han er utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune og ansvarlig for de ti offentlige videregående skolene i fylket.

Han har mer tro på å innfri de unges ønsker enn systemstyrt utdanning.

Vil forhindre frafall

– Bildet er komplisert, sier Sørensen.

Han forklarer at det er særlig tre faktorer fylkeskommunen som skoleeier legger vekt på.

De to første henger sammen og påvirkes i stor grad av fylkeskommunens tilbud til elevene. Den tredje er utenfor fylkeskommunens kontroll. De tre faktorene er:

■ Gi tilbud om førstevalget: Elevene har rett til å få – og skoleeier plikt til å gi – skoleplass på ett av tre valg. Fylkeskommunen ønsker å oppylle førstevalget til flest mulig.

Bildet er komplisert.

ØYVIND SØRENSEN, utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune

– Siden mange faktisk har studieforberedende program på førsteplass, hensyntar vi det, sier Sørensen.

Rundt ni av ti får oppfylt førstevalget sitt.

■ Forhindre frafall: Elever som får oppfylt førstevalget sitt, gjennomfører ifølge Sørensen i større grad videregående skole enn elever som kommer inn på andre- eller tredjevalget.

Altså: Jo flere som «tvinges» inn på noe de er mindre motivert for, jo større er risikoen for at de ramler av lasset, med de uheldige konsekvenser det kan få for både den enkelte og samfunnsregnskapet.

■ Mangel på læreplasser: Ifølge Sørensen er det hvert eneste år yrkesfagelever som ikke får læreplass, noe som dels er arbeidsgivernes skyld: De tilbyr ikke nok læreplasser.

– Kampen om de læreplassene som finnes, hadde dermed blitt enda tøffere dersom vi hadde redusert antallet plasser på studieforberedende program for å få flere elever inn på yrkesfag, sier han.

– For få gjennomfører

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) svarer slik på spørsmål om hva regjeringen vil gjøre for å flere unge til å velge yrkesfag:

– Hovedproblemet er ikke at for få søker seg til yrkesfag, men at for få gjennomfører til fag- eller svennebrev.

Han viser til at flere enn åtte av ti fullfører studieforberedende innen fem år. For yrkesfag er det under seks av ti.

Isaksen mener yrkesfagene er for teoretiske og lite tilpasset arbeidslivet. Regjeringen har derfor satt i gang en full gjennomgang av yrkesfagene. Han påpeker at det også påhviler arbeidsgivere og bransjer å markedsføre sine yrker, samt sikre nok læreplasser.

Færre elevplasser på studieforberedende program for å få flere elever over til yrkesfag, tror han ikke er noen løsning:

– Det er ikke slik at vi ikke har bruk for dem som velger studieforberedende. Vi trenger i høyeste grad ingeniører, lærere og sykepleiere også, sier kunnskapsmininsteren.

Han utdyper:

– Vi har behov for faglig sterke elever på begge utdanningsprogram. Derfor må vise fram hvor viktig gode fagarbeidere er for Norge. Uten dyktige fagarbeidere hadde vi verken fått opp oljen og gassen vår eller vært en vannkraftstormakt.

HER ER NOEN AV ARTIKLENE I YRKESFAGSERIEN:

Kristoffer (15): – De sa yrkesfag var så dårlig, men jeg gadd ikke høre på dem

Sikkerhetsnettet for yrkesfagelever: Sjekk hva Antonios gode hjelpere gjør

Dyslektikeren Tor-Haakon ser ingenting galt med yrkesfag, men valgte det ikke selv

RØRLEGGER: – Dette yrket er langt mer enn kloakkrør

BETONGFAGARBEIDER: – Kulere enn jeg trodde 

FRISØR: Amanda fryder seg over å gjøre folk fine på topplokket

KONTOR OG ADMINISTRASJON: Marielle (19) får bestillinger til flere hundre tusen

ASFALTARBEIDER: Bror (20) er frysepinn, men valgte varmt uteyrke

HELSEFAGARBEIDER: Shabo (25) håper flere velger samme yrke som henne 

TØMRER: Eirik (19): – Det er bånn gass

MALER: Christian gjør det strøkent

BLIKKENSLAGER: Nikolai fant jobbframtida etter to omveier

Yrkesfagserien

■ Flere Vestfold-aviser har siden november 2015 publisert serien om lærlinger i 14 yrkesfag.

■ Yrkesfagene vi har presentert, er blant dem arbeidsgiverne selv mener Norge trenger rekruttering til, noe som er en viktig grunn til at serien ble til.

■ Vi ønsket også at serien kunne bidra til å høyne statusen til yrkesfag og den kompetansen yrkesfagutøvere besitter, samt at presentasjon av ulike yrkesfag kanskje kan gjøre utdanningsvalget enklere.

Artikkeltags