Hva skjer'a?

TA UTDANNING: Tone Merethe Ude er journalist i Vestfoldredaksjonen til Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad og Østlands-Posten.

TA UTDANNING: Tone Merethe Ude er journalist i Vestfoldredaksjonen til Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad og Østlands-Posten.

Artikkelen er over 3 år gammel

«Brannmann!» Et velkjent svar om du spør en liten pjokk på fem år om hva han skal bli når han blir stor.

DEL

MeningerEt tiår senere må han faktisk besvare spørsmålet langt utover spontan eventyrlyst og barnlig fasinasjon. Da er det seriøse saker, og han har gått fra skråsikker til usikker. I hodet kverner det: «Hva skal jeg bli?»

Et stort spørsmål for mange – for noen 15-åringer nesten umulig å svare på. Hvordan i huleste kan man som tenåring vite hva man skal gjøre for om mange år å kunne betale boliglånet, bompengene og brunosten?

1. mars går søknadsfristen ut for alle som skal søke seg til videregående utdanning. I dette magasinet møter du mange av dem som allerede er godt i gang.

«Polakk-arbeid»

Mens svært mange arbeidsgivere i lang tid har etterlyst fagarbeidere, henger gamle holdninger igjen: I noens hoder er ikke yrkesfag bra nok. Hva slags tull er det?

Gjennom yrkesfagserien vår ville vi fortelle om yrker Norge trenger nye krefter til og vise at yrkesfagutøvere har viktige oppgaver med å få samfunnshjulet til å gå rundt.

I serien har vi møtt 14 ungdommer i lære som fastslår ganske unisont: Det er gøy! De ivrer for faget, de gleder seg over at de kan skape noe med hendene, at de betyr noe for andre, at de gjør en viktig jobb, at de trengs.

Likevel møter de nedlatende holdninger som «Er du bare rørlegger?» eller at yrkeslivet deres må være kjedelig, dårlig betalt eller er «polakk-arbeid».

Til deg som disser yrkesfag: Slutt med det!

Klipper du deg selv, kanskje?

Yrkesfag rommer stor og viktig fagkompetanse du ville savne dypt og inderlig om den ikke fantes:

Det er vel en grunn til at du ikke klipper håret ditt selv?

Eller at du skjønner at det er brannfarlig og ulovlig å tukle med husets elektriske anlegg?

Eller at det er lurt og trafikksikkert at asfalten du kjører på, er lagt av noen som faktisk har peiling?

Noen av de 14 vi har intervjuet, har hatt et brennende ønske om det yrket de har valgt. Noen havnet der litt tilfeldig. Uansett har serien vist en liten flik av det havet av muligheter og fleksibilitet som finnes på videregående skole. På ungdomsskolen må alle gjennom så å si den samme obligatoriske kværna – det er lite slingringsmonn. På videregående er det helt motsatt.

Akkurat, ja. «Fagbrev».

Tilbake til femåringens sjarmerende brannmanndrøm:

Om den lever når han er 15, hvilke basiskvalifikasjoner må han blant annet ha for det hele tatt å bli vurdert som aktuell brannkonstabel hos Vestfold interkommunale brannvesen?

«Relevant fagbrev» og «Minimum 2 års praktisk yrkeserfaring etter endt yrkesutdanning fra videregående skole eller høgskole» står det på vibr.no.

Akkurat, ja. «Fagbrev». «Yrkesutdanning».

Say no more.

Kommentaren ble først publisert 16. februar 2016.

Artikkeltags