Ånund (20) er garantert jobb etter læretiden

INGEN DAG ER LIK: – Det beste med jobben er at det er så variert arbeid – jeg slipper å gjøre samme tingen hver dag, sier murerlærling Ånund Thorin Kirkevold. Her er han i ferd med å flislegge en trappeoppgang i Tønsberg sentrum.Foto: Truls Lian

INGEN DAG ER LIK: – Det beste med jobben er at det er så variert arbeid – jeg slipper å gjøre samme tingen hver dag, sier murerlærling Ånund Thorin Kirkevold. Her er han i ferd med å flislegge en trappeoppgang i Tønsberg sentrum.Foto: Truls Lian

Artikkelen er over 4 år gammel

Da Ånund (20) skulle bli lærling, tok han selv kontakt med aktuelle firmaer. Og fikk napp på første forsøk.

DEL

TB-SERIE OM LÆRLINGER:TØNSBERG: Ånund Thorin Kirkevold prøvde seg på studiespesialiseringslinja på Nøtterøy, men ble skolelei. Løsningen var å prøve seg innenfor yrkesfag.

– Jeg tenkte jeg ville gjøre noe praktisk, komme meg litt ut og gjøre noe fornuftig. Det virket interessant å bli murer, hvor man får gjøre alt fra flislegging og piper til grunnmur og støping, sier han.

LES OGSÅ: Bror (20) har valgt å legge asfalt

Tok kontakt selv

Men i stedet for å gå via et opplæringskontor, valgte Ånund å selv ta kontakt med aktuelle bedrifter.

– Jeg søkte opp murerfirmaer i Sandefjord, siden jeg bodde der da. Det er litt kult at jeg fikset det selv. Det er mange som går via opplæringskontor, men jeg tenkte at det var best å gjøre det selv og vise at man er litt på, sier han.

Det vil si, han trengte ikke å henvende seg mer enn ett sted før han hadde sikret seg lærlingplass. For hos Murerfirma Berge & Gjertsen AS ble han tatt imot med åpne armer.

Selv om Ånund selv tok initiativet, får han nå veiledning av opplæringskontoret. Styreleder og murmester i firmaet, Oddbjørn Gjertsen, legger ikke skjul på at det fort kan slå positivt ut for lærlingkandidater om de tar direkte kontakt med bedrifter de ønsker å prøve seg i.

– Det virker litt mer seriøst og tyder på at man har gode holdninger når man tar direkte kontakt, sier Gjertsen.

Gjertsen sier at han den siste tiden har fått mange direkte henvendelser.

– Men det er mest normalt å gå via opplæringskontoret, forteller han.

LES OGSÅ: Betongfagarbeider Bendick (20): Kulere enn jeg trodde

– Får prøve alt

Nå har Ånund vært lærling i halvannet år, og trives godt i yrket.

– Det er fint i firmaet her. Det er utfordringer, men jeg blir kastet ut i det og får prøve alt, sier Ånund.

Det er også nettopp det han setter mest pris på som murer – at ingen arbeidsdager er like.

Avisa møter han på oppdrag i et oppussingsprosjekt i Storgaten i Tønsberg, hvor han flislegger en trappeoppgang sammen med en kollega.

– Det beste med jobben er at det er så variert arbeid – jeg slipper å gjøre samme tingen hver dag. I dag er det flislegging, men i morgen holder jeg kanskje på med noe helt annet, sier han.

LES OGSÅ: – De som ikke tar inn lærlinger, er gratispassasjerer

Tidlig på'n

I den andre enden av skalaen ligger dårlig vær. Som murer jobber man både inne og ute, men regn klarer han seg fint uten.

Murer

En murer lager nye murverk og restaurerer gamle murverk, som for eksempel flislegging, montering av ildsteder og skifer- og natursteinmuring.

Som murer må man være praktisk anlagt, nøyaktig og følge de lover og forskrifter som gjelder for arbeidet man utfører.

I Vestfold kan du bli murer ved å starte på bygg- og anleggsteknikk ved fire videregående skoler: Færder (Tønsberg), Re, Thor Heyerdahl (Larvik) og private Gjennestad (Stokke). Alle disse tilbyr byggteknikk på vg2. Etter det: to år i lære.

Gjennomsnittlig årslønn for en murer er 446 400 kroner.

Arbeidstid: Begynner som regel i 7-tiden om morgenen og jobber stort sett på dagtid.

Se mer på vilbli.no, utdanning.no og murfag.no

– Det verste er regnvær. Det er noe dritt.

– Er det ikke kjedelig å mure?

– Jeg vet at folk sier litt ting om murere. Da jeg gikk på studiespesialisering fikk jeg høre at Færder ikke var så kult. Men det bryr jeg meg ingenting om, sier Ånund.

I tillegg til å være praktisk anlagt er det én egenskap det er en fordel å ha om man vil bli murer.

– Man må like å stå opp tidlig. Vi begynner klokken sju og holder på til halv fire. På store prosjekter kan det også bli lengre arbeidsdager, sier han.

LES OGSÅ: – Nå bør de unge velge yrkesfag

Garantert jobb

Til sommeren er Ånund ferdig med læretiden. Da trenger han i alle fall ikke bekymre seg for om han kommer til å skaffe seg jobb.

– Man er garantert jobb hvis man velger å bli murer. Det er få som velger det. I klassen min var vi for eksempel tre murere, mot rundt 16 snekkere, sier han.

Foreløpig har ikke Ånund noen stor drøm om hva han vil i yrkesframtida.

– Jeg har ikke tenkt så langt. Jeg tar en ting av gangen, og nå handler det først om å bli ferdig til sommeren, sier han.

Artikkeltags