SANDE: Eirik Berger (19) vokst opp på en gård med gravemaskiner og foreldre som har drevet med bygging av hytter og hus. Han har aldri vært i tvil om hva han skal bli når han bli stor.

– Jeg har alltid tenkt å bli noe innen håndverksfagene, sier han.

LES OGSÅ: – De som ikke tar inn lærlinger, er gratispassasjerer

Veldig variert

Etter å ha testet ulike fag innen bygg og anlegg i første klasse på videregående skole, valgte han å bli tømrer.

– Tømrer var det jeg syntes var mest interessant. Det er veldig variert. Den ene dagen kan du sette på gipsplater, den andre legger du kanskje takstein eller isolerer. Det er alltid noe som skjer. Det er bånn gass, sier han.

Nå er Eirik i lære hos Snekkerkompaniet som bygger nye leiligheter i Sande. Her får han være med på hele prosessen og får erfaring med de fleste oppgavene en tømrer gjør når huset skal bygges.

LES OGSÅ: Christian gjør det strøkent

– En tømrer setter opp et reisverk, vegger, isolerer, legger taksten, setter inn vinduer, bygger tak, gulv og lister. En tømrer gjør det meste i et hus, sier Eirik.

– Hva er favorittoppgaven din?

– Jeg synes egentlig at alt er morsomt. Men jeg liker godt å mestre utfordringer. Mange synes lister kan være vanskelig, men når du begynner å få det til og det blir fint, så er det så gøy, sier Eirik begeistret.

Holder varmen

Det er ikke mange som ble overrasket at han valgte å bli tømrer. Men ett spørsmål hører han ganske ofte: Orker du å stå ute når det er så kaldt?

– Det er en del av jobben. Det kan godt være kaldt, men man holder varmen når man jobber. Det verste er regn. Da blir alt så vått og kaldt. Men vi er ikke ute hele tiden. En tømrer har også mange oppgaver inne, så det går fint. Og så liker jeg å være ute. Jeg tror ikke jeg ville passe til å sitte stille på et kontor, sier Eirik.

LES OGSÅ: – Nå bør de unge velge yrkesfag

Han er uenig i påstanden om at yrkesfagene er for dem med dårlige karakterer.

Tømrer

Som tømrer bygger og monterer du ulike typer trekonstruksjoner i nye og gamle bygg. Tømreren bygger «skjelettet» i et bygg, gulv og tak. I tillegg monterer tømreren panel og plater både innvendig og utvendig, og setter inn dører og vinduer med listverk.

I Vestfold kan du bli tømrer ved å gå på følgende videregående skoler: Færder, Thor Heyerdahl, Re, Gjennestad

Som tømrer må du ha god fysikk. Det er også en fordel om du ikke har høydeskrekk. Det er viktig med god forståelse for tegning og konstruksjon og du bør ha gode kommunikasjons- og samarbeidsevner.

Gjennomsnittslønn er 399.600 kroner

Se mer på utdanning.no, vilbli.no og vbl.no.

– Det er mange som tror og mener at yrkesfag er for dem som ikke er flinke på skolen. Det synes jeg er helt feil. Tømreryrket passe for eksempel til dem som liker å være aktive, bruke kroppen, være ute og ha varierte oppgaver. Du kan være flink på skolen og like alt dette. Og når du tar fagbrev, kan du fortsatt bli ingeniør, sier Eirik.

Kan slite på kroppen

Når vi spør Eirik om ulempene ved tømreryrket, sliter han med å finne noen.

– Det blir mange løft i løpet av én dag. Jeg ser ikke på det som en ulempe nå, men mange sier det kan begynne å slite på kroppen etter hvert. Jeg tenker at en tømrer har mange varierte oppgaver, så jeg tror ikke slitasjen blir så stor, sier Eirik.

Eiriks fadder Has Nurminen, som har vært i bransjen i 30 år, forteller at belastningen i yrket er mindre enn det som har vært.

– Nå finnes det en del hjelpemidler. Slitasjen blir mindre enn før. Man lærer seg også å ta hensyn til kroppen etter hvert, sier Nurminen.

Eirik er ikke bekymret verken for de fysiske belastningene eller konkurransen som har kommet fra utlandet de siste årene.

– Jeg tror hvis du er flink og viser interesse, så kan du få en bra jobb uansett hvor mye konkurranse det er, sier han.