Marielle (19) får bestillinger til flere hundre tusen

PÅ KONTOR: Marielle Elinda Dahl (19) fra Stokke er lærling i kontor- og administrasjonsfag hos Jotron i Tjølling. Hun mener praksisen der og yrkesfagløpet hun tar på Sandefjord videregående skole, er perfekt: Hun ønsket en mindre teoritung skolehverdag og samtidig få studiebillett til å nå drømmen – eiendomsmegler.

PÅ KONTOR: Marielle Elinda Dahl (19) fra Stokke er lærling i kontor- og administrasjonsfag hos Jotron i Tjølling. Hun mener praksisen der og yrkesfagløpet hun tar på Sandefjord videregående skole, er perfekt: Hun ønsket en mindre teoritung skolehverdag og samtidig få studiebillett til å nå drømmen – eiendomsmegler. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Som 16-åring ble Marielle en del av et fagtungt voksenmiljø med teknisk vanskelig språk. Nå håndterer hun lett ordrer til flere hundre tusen kroner.

DEL

Med fingrene på tastaturet og to PC-skjermer foran seg er kontor- og administrasjonsfaglærling Marielle Elinda Dahl (19) fra Stokke en viktig brikke for høyteknologibedriften Jotron i Tjølling.

– Det er jo gøy når jeg får store bestillinger på 300.000-400.000 kroner. Da føler jeg meg litt viktig, smiler Marielle.

Jotron produserer kommunikasjonssystemer og nødprodukter til båter, fly og flyplasser over hele verden og drar stadig i land store millionkontrakter.

Dette er altså en tenåring som ennå ikke er ferdig som elev ved Sandefjord videregående skole (SVGS), en del av.

Yrkesfag med studiekompetanse

Marielle har nemlig to utdanninger i sikte:

Først fagbrev som kontor- og administrasjonsarbeider, dernest BI-studier med et helt konkret mål.

19-åringen går på 4S på Service og samferdsel på SVGS. 4S står for salg, service og sikkerhet med studiekompetanse.

I løpet av fire år får hun fagbrev slik ordinære yrkesfagelever får, samtidig som hun får innpass til å studere videre. Mens et vanlig yrkesfagløp er to år på skole og to år i lære, er Marielle via 4S-løpet ute i praksis i alle fire årene, det siste året på fulltid.

Følger drøm hun fikk som 12-åring

Etter ungdomsskolen var Marielle teoritrett. Men like fullt målrettet:

Drømmen om å bli eiendomsmegler har hun hatt siden hun var 12 år.

Derfor passer 4S-løpet perfekt: Hun får studiebillett samtidig som hun har kortere skoleuker fordi hun er lærling deler av tida. Nå er hun midt i tredjeåret.

Selv om Marielle har planer om studere videre, er hennes valg om yrkesfagutdanning på videregående skole helt i tråd med det næringslivet etterspør: – Nå bør de unge velge yrkesfag

Stokke-jenta kjente til Jotron via onkelen som jobber der. Bare etter noen uker i første klasse på SVGS, kom hun som 16-åring inn i voksenkulturen på Jotron.

Det er jo gøy når jeg får store bestillinger.

MARIELLE DAHL, lærling

– Jeg merket veldig godt aldersforskjellen og at det er mange ingeniører og andre med høy kompetanse her. Men alle har vært hyggelige og tatt veldig godt imot meg.

Marielle var først på sentralbordet. Et vanskelig teknisk språk kan være utfordrende nok på norsk, men 19-åringen besvarer uten frykt også på engelsk når noen fra Asia eller Litauen ringer.

– Jeg spør om alt jeg lurer på

Nå er hun på ordrekontoret, der hun registrerer bestillinger og håndterer retur- og erstatningsvarer.

– Vi har utrolig mange produkter. I starten var det vanskelig. Nå er jeg mer «inne i det» og forstår lettere hva kundene mener, sier 19-åringen, som synes Jotron er veldig flinke til å følge henne opp under læretida.

– Jeg spør om alt jeg lurer på og lærer av svarene. De ser over om jeg har fått med alt og gjort det riktig, og sørger for at jeg har nok å gjøre.

Det har også en verdi for oss å lære bort noe – da ser man ofte ting med nye øyne.

LINE DYBVIK MØLLER, HR-konsulent hos Jotron

Neste år skal hun jobbe fulltid på Jotron. Da venter oppgaver innen regnskap, administrasjon og innkjøp.

– Et samfunnsansvar

– Dette passer for dem som kan jobbe selvstendig samtidig som de må like samarbeide med andre, sier 19-åringen.

En del av opplæringen er å studere lærebedriften, noe Marielle mener hun har stort utbytte av. Ved å snakke med blant annet produktsjefen, HMS-ansvarlig og andre, lærer hun om de ulike funksjonene i en virksomhet der hvert ledd er viktig for at bedriften lykkes.

Marielle er den første kontor- og administrasjonslærlingen hos Jotron, som også har lærlinger innen IT og produksjon.

– Det er et samfunnsansvar å ta inn lærlinger, mener Jotrons HR-konsulent Line Dybvik Møller.

– Hun er en ressurs for oss

Hun fastslår at det bare har vært positivt for Jotron å få Marielle som lærling.

– Hun har blitt en ressurs for oss. Ikke bare opplever hun læring og mestring, men vi får også noe igjen, og da mer enn det hun gjør her. Det har nemlig også en verdi for oss å lære bort noe – da ser man ofte ting med nye øyne, sier Møller.

Hun mener dessuten dynamikken i arbeidsmiljøet blir bedre med en miks av unge og eldre medarbeidere, og trekker fram at unge ser ting annerledes og behersker IKT og nye verktøy godt.

Marielles plan er tre år på BI i Oslo for å bli eiendomsmegler. Hun tror hun har et fortrinn når hun skal søke jobb i framtida: To utdanninger og solid arbeidspraksis.

– Både fagbrevet og det jeg lærer på Jotron, er relevant som eiendomsmegler, sier hun.

KONTOR OG ADMINISTRASJON

■ Fagarbeidere innen kontor og administrasjon kan ha svært ulike arbeidsoppgaver og ansvar avhengig av arbeidsgiveren. Men vanlige oppgaver kan være å besvare telefoner og e-post, håndtere post, yte service overfor kunder/brukere, føre lønn og regnskap, registrere ordre, samt utføre arbeid rundt timelister, fakturaer o.l.

■ En kontor- og administrasjonsmedarbeider bør kunne uttrykke seg godt både skriftlig og muntlig, ha gode datakunnskaper og kjenne regelverket som gjelder for virksomheten. Han/hun må være strukturert, effektiv og kunne jobbe under tidspress, samt like å bistå andre (både kolleger og kunder/brukere).

■ I Vestfold kan du ta fagbrev som kontor- og administrasjonsfagarbeider etter vg2 ved følgende videregående skoler: Thor Heyerdahl (Larvik), Sandefjord, Greveskogen (Tønsberg) og Horten, samt private Gjennestad (Stokke). Det er to år på skole og to år i lære. SVGS har også tilbud om 4S, et fireårsløp som i tillegg til fagbrev også gir generell studiekompetanse.

Årslønn for kontor- og administrasjonsfagarbeidere varierer etter bransje, arbeidsgiver og kompetanse. Et anslag er 400.000 kroner.

Arbeidstid: Vanligvis dagtid på hverdager.

■ Se mer på vilbli.no, utdanning.no og serviceogsamferdsel.no

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.