Nikolai fant jobbframtida etter to omveier

SPESIALLAGET: – Jobben krever at man er kreativ, finner gode løsninger og at man måler nøyaktig, sier Nikolai Kihle Blom-Pettersen (20). Blikkenslagerlærlingen forkastet to andre yrkesretninger før han «landet». Her er han på verkstedet der materialene tilpasses.

SPESIALLAGET: – Jobben krever at man er kreativ, finner gode løsninger og at man måler nøyaktig, sier Nikolai Kihle Blom-Pettersen (20). Blikkenslagerlærlingen forkastet to andre yrkesretninger før han «landet». Her er han på verkstedet der materialene tilpasses. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Nikolai (20) hadde aldri hørt om blikkenslageryrket inntil et tilfeldig møte med en venns venn for tre år siden. Da forandret Nikolai sin egen plan.

DEL

– Når jeg sier til andre at jeg skal bli blikkenslager, har de ofte ikke peiling på hva det er. Når jeg forteller hva jeg gjør, er reaksjonene alt fra «kjedelig!» til «spennende!», sier Nikolai Kihle Blom-Pettersen.

Da han gikk i 10. klasse, ante han ikke hva han skulle bli. I håp om finne mer ut av det underveis, valgte han derfor studiespesialiserende på videregående skole.

Men det ble helt feil for Tønsberg-gutten, som var skolelei. Han tenkte at byggfag, med tømreryrket i sikte, ville passe bedre. Dermed ble det et nytt førsteklasseår på videregående.

Hos en kamerat traff han tilfeldig en annen gutt.

– Han fortalte at han skulle bli blikkenslager. Jeg hadde aldri hørt om det en gang.

Under dette møtet ble Nikolai nysgjerrig på blikkenslagerfaget (se fakta nederst i saken). Han fikk prøve det på utplassering.

Det forandret alt.

For andre gang endret han planer. Snekkeryrket ble forkastet.

Både Spekter og NHO mener at de unge nå bør velge yrkesfag.

– Har fått prøve meg

Nå har han gått i lære i snaue to og et halvt år hos blikkenslagerfirmaet Walther Karppinen & Sønn AS i Tønsberg.

– Jeg valgte tre års læretid i stedet for to. Det er jeg glad for, siden det er veldig mye man skal kunne før man tar fagbrev, sier han.

Det siste halvåret har Nikolai vært mye alene ute på oppdrag.

– Jeg var veldig nervøs de første gangene. Men jeg har fått prøve meg, fått tid til å lære og jeg får hjelp når jeg trenger det, forteller han.

Som blikkenslager jobber Nikolai med mye forskjellig. Materialene er tynnplater, for det meste i 0,7 millimeter tykkelse. Takrenner, piper, beslag rundt dører og vinduer, båndtekking (tilpasset takfasade av plater) er noe av det han lager.

Jeg får bruke hendene og jeg får vært mye utendørs.

NIKOLAI KIHLE BLOM-PETTERSEN, blikkenslagerlærling

– Det er aldri det samme. Jeg kommer til nye ting hele tiden. Når vi jobber med ventilasjonssystemer, må vi spesiallage og overgangen mellom ventilasjonsrørene og aggregatet slik at det passer akkurat, sier han.

– Ikke ha høydeskrekk

20-åringen synes det morsomste er båndtekking. Og han liker utfordringer med ting som må spesiallages.

Men å tilpasse isolasjon rundt ventilasjonskanaler på et loft om sommeren er han ikke særlig begeistret for:

– Det er varmt og klamt. Og tungt å puste i maske. Står man der i shorts og T-skjorte, klør isolasjonen. Jeg er heller ikke så glad i å skjære i mur for å få beslagene til å sitte.

Men alt i alt er Nikolai veldig fornøyd med yrkesvalget sitt.

– Jeg får bruke hendene og jeg får vært mye utendørs. Nesten alt vi gjør, er jo ute. Jobben krever at man er kreativ, finner gode løsninger og at man måler nøyaktig, sier han, og tilføyer:

Blikkenslager

■ Blikkenslageren jobber med tak, fasader og ventilasjonsløsninger, samt på verkstedet der materialene tilpasses. Han/hun jobber med tynne plater av f.eks. aluminium, stål, kobber, sink og messing.

■ Som blikkenslager må du ha gode byggtekniske kunnskaper og være nøyaktig. Du må være løsningsorientert, like å jobbe med hendene, være serviceinnstilt og ha gode samarbeidsevner.

■ I Vestfold kan du bli blikkenslager ved å gå på følgende videregående skoler: Thor Heyerdahl (Larvik), Færder (Tønsberg), Re eller private Gjennestad (Stokke). Det er bare Færder som har vg2. Det vil si at etter det første året (vg1) på en av disse fire skolene, kan du velge vg2 KEM (Klima-, energi- og miljøteknikk) på Færder eller gå ut i lære over tre år i stedet for to.

■ Gjennomsnittlig årslønn for blikkenslagere er rundt 430.000 kroner.

Arbeidstid: Vanligvis dagtid på hverdager.

■ Se mer på utdanning.no, vilbli.no og vbl.no.

– Siden vi ofte jobber i høyden, er det ikke så lurt å ha høydeskrekk hvis man skal bli blikkenslager. Men det har ikke jeg.

Tråkker i andres feil

Ventilasjons- og blikkenslagerfaget er et håndverksfag med lange tradisjoner. Ifølge Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund lagde blikkenslagerne i middelalderen rustninger.

Faget har imidlertid utviklet seg i takt med samfunnsutviklingen, og er i dag tilknyttet bygningsindustrien.

Stein Kåre Fjell er en av Nikolais kolleger. Han synes det kan være vrient for blikkenslagere at de som regel er sistemann på bygget.

– Dermed sitter vi i praksis med ansvaret for det andre faggrupper før oss eventuelt har gjort feil. En konstruksjonsfeil kan gjøre at det rett og slett ikke mulig å legge beslag så bygget blir tett. Det kan være vanskelig for gutta å si ifra om det, sier Fjell.

Hans far var blikkenslager. Siden Stein Kåre gikk i sjette klasse, jobbet han på farens verksted om kveldene. Nå har han selv vært blikkenslager i 32 år.

– Det er behov for flere blikkenslagere. Og vi vil gjerne beholde lærlingene vi får.

Det passer fint for Nikolai, som gjerne vil bli i firmaet.

– Jeg synes dette er gøy. Jeg er glad jeg ble blikkenslager framfor tømrer.

Denne artikkelen ble først publisert 16. februar 2016

Artikkeltags