Shabo (25) håper flere velger samme yrke som henne

Får bred erfaring: Shabo Hamkar liker godt at hun får testet ut ulike steder å jobbe under lærlingtiden. – Da blir det lettere å velge hva man vil bli senere, sier hun. Foto: Truls Lian

Får bred erfaring: Shabo Hamkar liker godt at hun får testet ut ulike steder å jobbe under lærlingtiden. – Da blir det lettere å velge hva man vil bli senere, sier hun. Foto: Truls Lian

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Shabo elsker å jobbe med mennesker. Og med lærlingpraksis på fire ulike plasser som helsefagarbeider blir det enklere å avgjøre hva man vil jobbe med i framtida.

DEL

BORRE: For i løpet av den to år lange lærlingtiden rekker Shabo Hamkar (25) å teste ut fire ulike arbeidssteder. Nå er hun helt i sluttfasen av oppholdet på Fogdehaven bofellesskap. Etter det venter seks måneder på lindrende enhet på Braarudåsen senter.

Hun har allerede jobbet et halvt år som hjemmesykepleier og like lenge på Indre havn sykehjem.

– Første året fikk jeg utdelt to steder som de trodde passet for meg, men andre året kunne jeg velge selv, forteller Shabo.

– Kommer inn på folk

– Det er veldig fint å kunne teste ut ulike steder i lærlingtiden. Da blir det lettere å velge hva man vil bli senere.

Shabo har allerede bestemt seg for hvilken retning hun skal gå. Når hun er ferdig med lærlingtiden til sommeren, er planen å starte på sykepleierstudier.

– Jeg er veldig sosial og synes helsefag er en veldig bra utdanning

Helsefagarbeider

En helsefagarbeider gir praktisk hjelp til mennesker som trenger det, for eksempel barn, voksne eller eldre med ulike funksjonshemninger og sykdommer.

Som helsefagarbeider jobber man tett på mennesker. Man må tåle nærhet, kunne samarbeide og være omsorgsfull.

I Vestfold kan du bli helsefagarbeider ved å starte på følgende videregående skoler: Holmestrand, Horten, Nøtterøy, Re, Sande, Sandefjord, Thor Heyerdahl (Larvik) og private Gjennestad (Stokke). Alle disse, med unntak av Holmestrand, tilbyr helsefagarbeider i Vg2. Etter det: to år i lære.

Gjennomsnittlig årslønn for en helsefagarbeider er rundt 444.000 kroner.

Arbeidstid: De fleste steder må man regne med å jobbe turnus. Enkelte plasser kan man også velge å utelukkende jobbe nattevakt.

Se mer på vilbli.no, utdanning.no og helsefagarbeider.org

. Jeg elsker å jobbe med mennesker, og som helsefagarbeider kommer man veldig privat inn på folk. Jeg synes det er veldig koselig å være med de eldre, sier Shabo.

LES OGSÅ: Bror (20) har valgt å legge asfalt

Ville bli politi

Men Shabo har ikke alltid tenkt på helsefag som en mulig karrierevei. I utgangspunktet ville hun bli politi, men fikk etter hvert øynene opp for studiene hun nå er i ferd med å avslutte.

– Drømmen var egentlig å bli politi, men etter hvert sto jeg mellom politi og sykepleier, og nå er jeg her, sier Shabo, som gikk helsearbeiderfag på Horten videregående skole.

Nå tilbringer hun tiden på Fogdehaven bofellesskap på Borre, hvor hun pleier åtte personer med ulike former for funksjonshemning.

LES OGSÅ: Betongfagarbeider Bendick (20): Kulere enn jeg trodde

Sliter med språket

Mange av dem som bor der sliter med språket, og det var en utfordring for Shabo den første tiden.

– Her er det ganske stille, for de som bor her har nesten ikke språk. Da jeg begynte her, lurte jeg på hvordan i alle dager jeg skulle skjønne hva han eller hun ville. Men det kom etter hvert, så nå går det greit. Man kan lese på ansiktene til personen hva de vil, sier hun.

– Det er litt kjedelig at det er veldig lite kommunikasjon. Det gjør det vanskelig, men vi prater med dem som vi ville snakket med et normalt menneske, selv om de ikke svarer. Selv om de ikke snakker så mye, merker vi fort at de setter pris på oss.

Bortsett fra det, går arbeidshverdagen stort sett ut på å få brukerne til å føle seg hjemme.

– Vi er med dem akkurat som når vi er hjemme, er sammen med dem, spiser med dem og har det bare koselig, forteller Shabo.

LES OGSÅ: – De som ikke tar inn lærlinger, er gratispassasjerer

– Som en egen familie

Shabo har ikke angret siden hun startet utdanningsløpet mot å bli helsefagarbeider. Og det beste hun vet med jobben er å glede de som trenger det mest.

– Det beste er å glede de som bor her. Det er mange av dem som ikke har familie, og det å sitte med dem og ta en prat med dem er kjempegøy og givende. Så vi blir som en egen familie, sier hun.

Innenfor helse og omsorg vil det være behov for en rekke nye ansatte når eldrebølgen slår inn for fullt om noen år.

– Da trenger man helsefag, uansett om det er sykepleiere, hjelpepleiere eller helsefagarbeidere. Hvis man er interessert i å jobbe med mennesker, å gjøre noe for de eldre for eksempel, er dette et yrke jeg anbefaler. Jeg trives veldig godt og håper at flere velger det, sier Shabo.

LES OGSÅ: – Nå bør de unge velge yrkesfag

Artikkeltags