Marianne (17) ville vekk fra skolen, nå har hun fått mer ansvar enn hun turte drømme om

Marianne Olsen er lærekandidat som barne- og ungdomsarbeider i Eventyrskogen barnhage på Veldre i Larvik.

Marianne Olsen er lærekandidat som barne- og ungdomsarbeider i Eventyrskogen barnhage på Veldre i Larvik. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Marianne (17) pakket skapet sitt på skolen og ante ikke hva hun skulle gjøre. Ikke lenge etter hadde hun blitt lærekandidat ved Eventyrskogen barnehage.

DEL

Hun var skolelei og slet med dysleksi. Etter å ha begynt på Sandefjord videregående skole hadde Marianne Olsen (17) fra Verningen fått nok.

– Til slutt sa jeg: Enten får dere finne meg en jobb, eller så får dere finne meg et Nav-kontor, for dette gidder jeg ikke mer, sier Marianne.

Hun pakket sammen tingene sine, uviss om hva framtida ville bringe. Da tok kontaktlæreren hennes grep, og fortalte om mulighetene for å bli lærekandidat, i stedet for å gå det vanlige lærlingløpet.

– Vi var på et intervju for å vise sjefene i barnehagen hva dette var for noe, for de hadde ikke hørt om det før. Vi skulle bare vise hva det var og fortelle hva vi gjorde. Like etter at vi kom ut av porten, ringte telefonen med beskjed om at jeg var tatt inn fra høsten av. Jeg gikk ganske fort fra å ikke ha noen ting, til å plutselig sitte med jobb, sier Marianne.

Full av motivasjon

Plutselig var hun lærekandidat ved Eventyrskogen barnehage på Veldre i Larvik. Som lærekandidat har man et annet mål med opplæringen enn som lærling.

Barne- og ungdomsarbeider

■ En barne- og ungdomsarbeider planlegger, tilrettelegger og gjennomfører ulike pedagogiske tilbud som skal stimulere til vekst og utvikling.
■ Som barne- og ungdomsarbeider må man like å jobbe med barn og ungdom, være forståelsesfull og kunne kommunisere med mennesker.
■ I Vestfold kan du bli barne- og ungdomsarbeider ved å starte på helse- og oppvekstfag ved åtte videregående skoler: Holmestrand, Horten, Nøtterøy, Re, Sande, Sandefjord og Thor Heyerdahl (Larvik), samt private Gjennestad (Stokke).
■ Samtlige skoler tilbyr barne- og ungdomsarbeider i Vg2. Etter det: to år i lære.
■ Gjennomsnittlig årslønn for en barne- og ungdomsarbeider er 363.600 kroner.
■ Arbeidstid: Normal arbeidstid.
■ Se mer på vilbli.no, utdanning.no og verktoykassen.no/barneungdomsarbeider.

Mens lærlinger skal nå alle målene i læreplanen, får lærekandidater lengre tid i praksis og har mål innenfor en begrenset del av læreplanen. I stedet for en fagprøve ved opplæringstidens slutt, tar de en kompetanseprøve basert på det man mener lærekandidatene behersker.

Nå jobber Marianne med det hun aller helst vil drive med, og hun drar på jobb proppfull av motivasjon.

– Jeg har aldri vært så mange dager tidlig oppe og ute av huset som nå.


Lærekandidat barne- og ungdomsarbeider
starten våknet jeg klokken fem, klar for å dra på jobb, selv om jeg begynte først halv ni. Jeg var her gjerne en time før jeg skulle, sier hun.
– Hva er det beste med å jobbe i barnehage?
– Når barna våkner etter å ha sovet. Da kan man sitte og kose, for de er fortsatt trøtte og har tid til det. Da kommer man litt tettere innpå hvert enkelt barn.

Fikk tidlig ansvar

For ledelsen i barnehagen var det viktig å gi Marianne ansvar tidlig. Og hun har ikke bare fått det – hun har tatt det også.

Jeg har aldri vært så mange dager tidlig oppe og ute av huset som nå. I starten våknet jeg klokken fem, klar til å dra på jobb.

Marianne Olsen

– Vi har vært snare med å gi Marianne ansvar, slik at hun skal komme inn i det og føle litt mestring. Vi opplever at det er viktig å delegere bort ansvar, forteller pedagogisk leder ved Eventyrskogen, Monica Saglie Næss.

– Jeg trodde ikke jeg skulle få så mye ansvar med en gang. Det virker ikke som at de ser på meg som en lærekandidat. Jeg blir sett på som en vanlig ansatt. Jeg gjør det samme som de andre, sier Marianne.

Hun husker godt første gang hun fikk beskjed om å ta med seg fire barn ut, uten at andre ansatte var med henne.
– Fire unger er jo ingenting, men det blir et ganske stort ansvar. Man må passe på hvor de er, at det ikke skjer noe, så jeg synes det var veldig stort å få gjøre det.


– Lærer du mer i praksis enn om du hadde gått på skole?


– Ja, for da får man vært rundt de som faktisk kan det. Jeg kan gå til Monica, spørre om noe og få svar.

– Det er her jeg vil være

Marianne skal være lærekandidat i barnehagen i totalt tre år. Siden håper hun å bruke ytterligere to år på å ta fagbrev.
Erfaringene hun har gjort etter et halvt år på Eventyrskogen har gjort henne enda sikrere på hva hun vil jobbe med i framtida.

– Jeg vil nok holde meg i barnehagen. Før tenkte jeg at jeg skulle bli barne- og ungdomsarbeider. Nå tenker jeg at det er her jeg vil være, med de små barna, sier hun.

Denne artikkelen ble første gang publisert vinteren 2016.

Artikkeltags