Stian lyser opp hverdagen din

KALD JOBB: – Det er mye utejobbing, og når det er 15 blå, er ikke det akkurat veldig givende å stå ute og jobbe, da. Men det er bare å kle seg godt, så går det også, sier elektriker Stian Aakvisla Johannessen.

KALD JOBB: – Det er mye utejobbing, og når det er 15 blå, er ikke det akkurat veldig givende å stå ute og jobbe, da. Men det er bare å kle seg godt, så går det også, sier elektriker Stian Aakvisla Johannessen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Stian er nesten ferdig utdannet elektriker før mange av vennene hans har rukket å begynne på videre studier.

DEL

HORTEN: : – Jeg fant ut etter ungdomsskolen at det å fortsette samme vei ikke var noe for meg. Det var enkelt å velge noe yrkesfaglig, sier Stian Aakvisla Johannessen (19).

Han ville ikke ha en kontorjobb. Valget falt til slutt på elektrofaget på Horten videregående skole.

– Før jeg begynte, virket det som en morsom ting å drive med. Jeg liker ikke å sitte stille, og her må man bruke kroppen. Ingen dager er like, og vi reiser mye rundt. Jeg liker å jobbe fysisk istedenfor å sitte foran en PC, sier Stian.

Var tidlig ute

Han har vært lærling i hortensbedriften Nilsen Elektro siden sommeren 2014. Som elektriker går man to og et halvt år i lære. Det betyr at Stian kan ta fagbrevet førstkommende jul.

De fleste kompisene mine går ikke yrkesfag, og de har så vidt begynt sin utdanning når jeg er ferdig med min. Mange har ikke startet en gang.

Stian Aakvisla Johannessen, elektriker

I læretiden får han være med på det som gjøres. Man kan dele inn arbeidsoppgavene i to grupper: Nye prosjekter, hvor alt av elektrisk utstyr må monteres fra bunnen av, og service på eldre elektrisk utstyr.

Stian begynner også å bli godt vant til rutinene i bedriften, ettersom han var på utplassering hos bedriften før han ble lærling.
– Læreren min i 1. klasse sa det var lurt å være tidlig på. I 2. klasse går man utplassering ute i bedrift hver torsdag. Jeg var spurte tidlig, og da fikk jeg utplasseringsplass hos Nilsen. Senere fikk jeg lærlingplass, så da er de vel fornøyde med meg, sier han og smiler.

– Jeg føler meg veldig heldig som har kommet til Nilsen, ettersom jeg bor i Horten. Folkene rundt meg er flinke til å følge meg opp, så det funker veldig fint.

– Mye bedre enn studier


At det er knyttet fordommer til yrkesfag, har Stian selv opplevd. Men han forstår ikke hvorfor det skal være en dårligere karrierevei enn å gå mange år på universitet eller høyskole.

– Spør du meg er det en mye bedre vei å gå enn studier. De fleste kompisene mine går ikke yrkesfag, og de har så vidt begynt sin utdanning når jeg er ferdig med min. Mange har ikke begynt en gang. Jeg skjønner ikke hvorfor det er så mange fordommer mot yrkesfag, sier Stian.

Variasjonen i det man gjør er noe av det Stian liker best med elektrikeryrket. I tillegg liker han å få lønn under utdanningen. Det verste er, kanskje ikke overraskende, når kulda setter inn.

– Det er mye utejobbing, og når det er 15 blå, er ikke det akkurat veldig givende å stå ute og jobbe, da. Men det er bare å kle seg godt, så går det også, sier han.

Elektriker

■ En elektriker monterer og reparerer elektriske systemer. I Norge er det kun elektrofagarbeidere som kan arbeide med elektriske installasjoner og utstyr.
■ Som elektriker må man være nøye i det man gjør. Det er også en stor fordel – men ikke noe absolutt krav – å ha godt fargesyn, siden ledninger har fargekoder.
■ I Vestfold kan du bli elektriker ved å starte på elektrofag ved fem videregående skoler: Færder (Tønsberg), Horten, Sande, Sandefjord og Thor Heyerdahl (Larvik). Alle disse tilbyr elenergi på vg2. Etter det: to og et halvt år i lære.
■ Gjennomsnittlig årslønn for en elektriker er 445.200 kroner.
■ Arbeidstid: Stort sett normal arbeidsdag.
■ Se mer på vilbli.no, utdanning.no og gnizt.no.

– Hvem er det som passer som elektriker?

– Hvis du liker å fikle med ting og tenke litt nytt, er det ingen sperrer for hvem som kan jobbe med dette her. Men du kan ikke sitte mye stille – man må bevege seg.

Usikker om framtida

Stian trives godt som elektriker og kommer til å fortsette med det – i alle fall i nær framtid.

– Det er litt tidlig å vite akkurat hva jeg skal bli, men jeg har i alle fall funnet en linje som passer meg. Om jeg skal være elektriker resten av livet, er jeg ikke sikker på, men det er en god start, og dørene åpner seg når jeg eventuelt får et fagbrev.

Stian er ikke helt sikker på situasjonen i arbeidsmarkedet for elektrikere, men føler seg trygg på at han ikke vil bli arbeidsledig. Aller helst vil han fortsette i Nilsen Elektro.

– Jeg tror ikke jeg skal slite lenge med å få jobb hvis jeg blir kastet på dør her, men jeg satser på å unngå det, sier han.

Artikkeltags