Lørdag 14. september åpnet eliteseriesesongen i norsk A-lags hockey. I og med at jeg har en sønn og et barnebarn engasjert i drabantbyklubben Manglerud Star (MS), tok jeg turen fra Føynland til Manglerud i Oslo for å se kampen mellom hjemmelaget og storfavoritten Stavanger Oilers.

LES OGSÅ: Henriette fortalte ingen hvor hun gikk: – Redd for å bli stemplet

Ødeleggende netthets

Jeg kom meg aldri inn i ishallen, for utenfor ishallen sto det en to kvadratmeter stor «ytringsboks» hvor ungdom, anonymt, kunne skrive på veggene tanker og opplevelser som opptar dem. Alt om netthets og monstrene som er med på å ødelegge ungdom.

Jeg visste en del om dette, men fikk en «wake-up» etter å ha lest det mange, trolig med skjelvende hender, har «risset» inn i veggene. Hodet mitt har lenge tenkt over ytringsboksens alvorlige innhold. Til slutt måtte jeg bare skrive ned mine tanker om hvordan netthetsere og andre kan ødelegge ungdom.

LES OGSÅ: AP vil bekjempe mobbing i Færder

Tankevekkende tiltak

«Ytringsboksen» er et samarbeid mellom MS, Manglerud Ungdomsskole og Holandostiftelsen, en ideell stiftelse som arbeider for bevisstgjøring om psykisk helse innen idretten. Et tiltak som også burde aktualiseres i idrettslag og ungdomsskoler i Tønsberg, på Nøtterøy og ellers i Vestfold. Ja, i hele landet. Dette er et tiltak som mellom linjene, er en oppfordring til deg og meg om å bry oss. Bry oss mer om dem som sliter.

«Ytringsboksen» symboliserte et hode hvor unge hadde skrevet inn akkurat det de følte. Og stakkars mang en ungdom som har vært i boksen og skrevet. Hadde det vært mulig å skrive veggen full med «blodskrift», hadde høyst sannsynlig flere gjort det. Å lese vegguttalelser om hva blant annet fedre har utsatt døtre for, er ikke mulig å forstå for «vanlige» mennesker.

LES OGSÅ: «Håkon» (12): «Det hadde vært bedre om jeg døde eller bare forsvant. Da hadde alle dere sluppet å plages med meg.»

Hvordan klarer ungdom å leve i et slikt emosjonelt og fysisk helvete?.
Hvordan er det mulig i opplyste Norge at det finnes mennesker som med viten og vilje ødelegger psyken på andre, noe som ofte resulterer i sterkt redusert selvfølelse og selvsikkerhet, som igjen gir næring til dyp depresjon som kan resultere i selvskading, angst og redsel, bulimi og tanker om selvdrap? Og jeg har ikke glemt «mobbetrollet».

Forglemmegei

Holandostiftelsen har blomsten «Forglemmegei» som et talende symbol. Stiftelsen støtter miljøer som tar vare på små og store «stjerner» og mener sunne miljøer kan forhindre og/eller begrense konsekvensene av psykisk sykdom. Til og med Norges Fotballforbund har vist interesse for nevnte samarbeidsprosjekt. «Boksen» får etter all sannsynlighet utstillingsplass utenfor Ullevål Stadion i forbindelse med fotball-landskampen mellom Norge og Spania lørdag 12. oktober. Dette for å markere Verdensdagen for Psykisk Helse, to dager tidligere.